Ernæring til gigt

En sygdom som gigt udvikler sig, når man spiser en stor mængde fødevarer, der indeholder purinbaser og salte. Akkumulerer i kroppen og bidrager til dannelsen af krystaller af uratsalte på overfladen af leddenes skal. Det er det, der forårsager alvorlige smerteanfald ved bevægelse.

gigt til fods hvordan man spiser

Selvfølgelig vil en optimal diæt reducere de kliniske manifestationer af gigt, men en forstyrret metabolisme vil ikke tillade sygdommen at forsvinde helt. Alle de fødevarer, der kan spises med gigt, bør være patientens kost, da korrekt ernæring er halvdelen af kuren.

Fødevarer til at undgå fra din daglige kost for gigt

Med gigt bliver patienten først og fremmest nødt til at opgive alle slags røget kød, alle typer pølser, salt, bælgfrugter. Du kan ikke spise fede kødprodukter, især kød fra unge dyr, såvel som fisk.

Det er nødvendigt helt at opgive tunge fødevarer som svampe eller svinefedt. Med gigt bør du ikke smage mad til med forskellige krydderier og varme krydderier. I dette tilfælde er undtagelsen laurbærblad og bordeddike. Derudover skal patienten opgive stærke alkoholholdige drikkevarer, chokolade, kakao, stærk te og kaffe. Oste af salte og krydrede sorter er også på listen over produkter, der bidrager til udviklingen af forværringer af sygdommen. Derudover bliver du nødt til at opgive rige kødsupper og bouillon kogt på kød.

Fødevarer, der er tilladt i begrænsede mængder for gigt

Patienter med gigt kan fortynde deres menu med nogle produkter, strengt begrænse mængden af deres forbrug. Disse fødevarer omfatter fedtfattig mælk og smør. Sandt nok kan de kun bruges som tilsætningsstoffer til hovedretten, for eksempel til grød. Du kan også bruge kogt fjerkræ og fisk med forsigtighed, det er bedre hvis det er ørred eller laks. I moderate mængder kan du spise tomater, almindelig blomkål, grønt, saftige radiser. Fra frugter skal du være ekstremt forsigtig med blommer.

Hvad spiser du med gigt?

Hvad skal patientens menu for gigt bestå af? Først og fremmest skal den være rig på grøntsagssupper, det kan også være med korn, fedtfattig fisk, kaninkød, korn og pasta, fedtfattige mejeriprodukter som yoghurt, creme fraiche, oste. Mad uden frygt kan smages til med dild, beslaglagt med sort og hvidt brød. Animalske proteiner bør erstattes med vegetabilske.

Det er tilladt at spise æg, men ikke mere end et om dagen. Menuen kan suppleres med alle grøntsager, undtagen de forbudte. Samt grønne æbler, alle bær undtagen hindbær, appelsiner, mandariner. Tørrede frugter er meget nyttige, med undtagelse af rosiner, såvel som honning, nødder, frø. Fra slik kan du nyde skumfiduser, marmelade og marmelade. Mad kan tilberedes i både smør og vegetabilsk olie, men ildfaste fedtstoffer, såsom svine- eller fårekød, bør helt opgives.

Hvad angår drikkevarer, skal du foretrække grøn te, te med mælk eller citron, juice, enhver afkog af nyttige planter. Derudover kan du drikke frugtdrikke, kvass, kompotter af forskellige frugter og bær. Nyttig anvendelse af specialiseret mineralvand.

Aflæsningsdage for gigt

Det skal huskes, at med gigt anbefales det at udføre periodiske fastedage. Samtidig kan du kun spise grøntsager af én type hele dagen lang, for eksempel begrænse dig til kartofler eller grønne æbler. Hvis det er svært kun at spise ét produkt i løbet af dagen, så kan du blande flere typer grøntsager eller frugter og spise dem i form af salater. Du kan også vælge en mejeri-, kefir- eller hytteostdiæt. Samtidig aflastes forskellige aspekter af den metaboliske proces, hvilket er meget vigtigt for patienter med gigt.

Til fastedage kan du bruge ris-æble-diæten. For at gøre dette skal du koge 75 gram ris i mælk og tage det i små portioner. Ind imellem kan du spise æbler både rå og i form af kompot. Forresten bør deres antal ikke overstige 250 gram. Og når du tilbereder kompot, skal du helt opgive sukker.

Det skal bemærkes, at selvom patienter anbefales at udføre kontrastfastende dage, er helt sultne dage forbudt. Det er også umuligt at arrangere kurser med terapeutisk sult, fordi på grund af fuldstændig ophør af fødeindtagelse i kroppen tilsættes urinsyre skarpt til blodet. Som et resultat begynder et angreb af gigt.

Funktioner ved at sammensætte en menu for gigt

Til patienter med gigt kan du anbefale følgende variant af den daglige kost.

Morgenmad bør altid bestå af grøntsagssalat, lækker gulerod-æblebudding, et æg, svag te. Til den anden morgenmad kan du tilberede en usødet kompot af hybenbær. Frokost skal være mælkesuppe med pasta, simple kartoffelpandekager, gelé. Efter frokost kan du spise friske æbler. Og til middag kan du nyde cheesecakes, kødfrie kålruller, drikke svag te. Inden du går i seng, drik et afkog tilberedt ved hjælp af hvedeklid.

Det skal understreges, at kosten for gigt har en ejendommelig struktur. Den bør være domineret af flydende og halvflydende mad i form af grøntsagssupper, mineralvand, eventuelle kompotter og frugtdrikke, friskpresset juice og gelé, frugt og grønt. Generelt skal du drikke 2-3 liter væske om dagen. Og i fastedagene kan du spise op til 2 kg af alle grøntsager.

Når man sammensætter en menu til en patient med gigt, er det vigtigt at tage højde for tilstedeværelsen af andre kroniske sygdomme. Så hvis en patient for eksempel har højt kolesteroltal, skal han slet ikke spise blommen, og hvis han lider af diabetes, skal mel og bageriprodukter tages i begrænsede mængder, og sukker og slik skal helt udelukkes.

Ofte opstår gigt i kombination med overvægt. I sådanne tilfælde ordineres en særlig diæt, som af læger benævnes diæt nr. 8. Det eliminerer forbruget af kød og fisk i højere grad og indebærer hyppige fastedage, op til fire gange om ugen. Og generelt anbefales gigtpatienter at tabe sig, for på grund af den store vægt øges risikoen for hyppige anfald. Men på samme tid bør vægttab ikke være for skarpt, det skal ske jævnt og umærkeligt.

Og selvfølgelig, med gigt, skal du huske, at behandlingens succes afhænger af dens kompleksitet. Derfor bør man ikke være begrænset til en diæt, selvom den er valgt korrekt under hensyntagen til alle kroppens egenskaber. Du kan anbefale brugen af forskellige fysioterapiprocedurer, og du kan også lave fysioterapiøvelser, som er meget vigtige for at styrke kroppen. Sandt nok, før dette er det nødvendigt at diskutere dette med en læge.

Men procedurerne er forbudte, hvis patienten har en periode med forværring af sygdommen. I sådanne øjeblikke anbefales fysisk hvile, brug af varme varme bade og kompresser, varme. At gå på gaden har en gavnlig effekt på kroppen, herunder før spisning eller umiddelbart efter spisning.

Og uden tvivl skal du altid huske på, at gigt kan kontrolleres, hvis du begynder at være opmærksom på dit helbred i tide. Rettidige konsultationer med en læge, moderne medicinsk og fysioterapeutisk behandling, ordentlig kost - og du vil glemme din sygdom i mange år, vil du være i stand til at leve et fuldt, helt normalt liv.