Kost til pancreatitis. Sådan hjælper du din krop

Hvad er pancreatitis? Dette er en betændelse i bugspytkirtlen. Med denne sygdom forstyrres fordøjelsesprocessen, og ernæring skal være særlig skånsom. Mange fødevarer er forbudt, hvis der er en forværring, og generelt kan vi sige, at kosten til pancreatitis er ret hård. Lad os finde ud af: hvad man skal efterlade i kosten, hvad man skal udelukke, og i hvilken form det er nødvendigt at forberede måltider.

Grundlæggende ernæringsprincipper for pancreatitis

 • Måltiderne skal være brøkdelte.Dette er den allerførste regel og basis for kosten. Den maksimale vægt pr. Portion er 300 gram. Det anbefales at spise 5-6 gange om dagen, men kun lidt.
 • Maden skal være blød.På skærpelsesstadiet kan mad endda tørres ned i grød, da hårde eller uforarbejdede grøntsager og frugter kan forårsage irritation. Vigtigt: Fint revede produkter anbefales kun på tidspunktet for forværring af sygdommen. Langvarigt indtag af mashed mad kan føre til et kraftigt vægttab og manglende appetit.
 • Ikke mere end 50 gram fedt om dagen.Det betyder, at du har brug for at opgive smør i form af et smør på brød, dette vil være en ekstra byrde for bugspytkirtlen. Blandt fedtstofferne anbefales olivenolie som en salatdressing i en lille mængde.
 • Prøv at undgå sukker.Sødestoffer kan tilsættes til kosten. For eksempel kan det være stevia. Tørrede frugter anbefales som en kilde til glukose.
 • Fjern bælgfrugter.De kan forårsage gasdannelse.
 • Ikke mere end 3-5 gram salt dagligt.Hvis du helt kan opgive salt, vil det være endnu bedre og mere nyttigt for kroppen og især for bugspytkirtlen på tidspunktet for forværring af pancreatitis.

Kronisk pancreatitis-menu

I tilfælde af ernæring med en kronisk form er hovedopgaven at fjerne betændelse i slimhinden - dette handler ikke om bugspytkirtlen. I dette tilfælde vil maden være diæt, men her er det ikke nødvendigt at spise udelukkende revet mad. Dette er kun nødvendigt på tidspunktet for forværring.

Udelukke:stegte, gærprodukter (inklusive gærbrød, gær forårsager gæring i tarmene), varme krydderier og krydderier, salt mad.

Retterne dampes, koges, bages. Opskrifter er frit tilgængelige, du kan altid finde i kogebøger eller på Internettet for at finde, hvad der passer til dine smagspræferencer.

Hvad har bugspytkirtlen brug for på tidspunktet for forværring af sygdommen? Aminosyrer og vitaminer er det, du har brug for i denne periode. Selvfølgelig er de også nødvendige for en sund krop regelmæssigt. Mere protein er et andet træk ved kosten til pancreatitis. Protein fremmer syntesen af hæmmere, der undertrykker produktionen af bugspytkirtlenzymer.

Anbefalet menu til pancreatitis:

En sådan mad ordineres også af læger til sygdomme i galdeblæren og leveren.

Det samlede kalorieindhold i den daglige diæt overstiger ikke 2500 kcal.

 • Til morgenmad:havregryn på vandet, gulerodssaft;
 • Til frokost:bagt æble;
 • Til frokost:suppe (måske i bouillon med godt kogt kød), squashpuré suppe, bærgelé;
 • Til en eftermiddagsmatbit:Te (svag) og kiks (måske kiks);
 • Til aftensmad:dampede fedtfattige fiskekoteletter, stuvede eller bagt grøntsager (courgette, blomkål), tørret frugtkompott;

Det er vigtigt nøje at overholde dietten for at "fjerne" bugspytkirtlen fra det akutte stadium af sygdommen såvel som at normalisere slimhindens tilstand i den kroniske form. Nedenfor er en liste over fødevarer, som du kan tilføje til din daglige diæt. Selvom kosten til pancreatitis betragtes som ganske hård, er listen over fødevarer ret forskelligartet. Hovedreglen: korrekt tilberedning, og disse vil være dampede, bagte og stuvede retter. Stegt skal forlades i lang tid (ikke kun under behandlingens varighed), endnu bedre - for evigt.

en ernæringsekspert anbefaler en patient med en diæt til pankteatitis

Liste over fødevarer under behandling med pancreatitis:

 • Grød på vandet:boghvede, havregryn, ris, semulje;
 • Bagte grøntsager og frugter:æbler, courgette, blomkål, gulerødder, rødbeder. Tørrede frugter anbefales også i små mængder (20-30 gram om dagen);
 • Pureesupper, grøntsagssupper, supper med lav bouillon(med forkogt kød);
 • Kød:kogt eller bagt kyllingebryst, kalkun, oksekød, kanin;
 • En fisk:kulmule, gedde aborre, pollock og andre magre fisk. Som kød bages fisk i ovnen, koges eller dampes;
 • Du kan bruge kogte æg (proteiner), gærfrit brød, kiks;
 • Sød:tørrede frugter, skumfiduser, marmelade, gelé, kiks, kiks, gelé, kompotter. Te skal være svag. Afkogning af vild rose, kamille anbefales;

Ved diagnosticering af en sygdom foretager lægen en individuel aftale om lægemiddelbehandling og skriver også en diæt, der skal overholdes nøje.

Sørg for at konsultere en læge for behandling af pancreatitis for at være effektiv og føre til bedring.