Drikkekost. Funktioner, fordele og ulemper.

Som navnet antyder, er en drikkekost en diæt, hvor kun væsker (eller fødevarer, der bliver til væske ved stue eller kropstemperatur) er tilladt. Diæten anbefales af forskellige årsager, f. eks. Når det er svært at synke, eller når der er problemer med fordøjelsessystemet. Imidlertid er en drikkekost også meget brugt til vægttab.

slankende diæt drikkevarer

Vægttab på en flydende diæt vil være hurtig og betydelig, selvom du ikke har været på en flydende diæt i lang tid. Når kalorieunderskuddet, der er skabt af diætet med lavt kalorieindhold, er rettet, genoprettes vægten normalt.

Fordel

I nogle situationer er en komplet flydende diæt nødvendig for at sikre sikkerheden. For eksempel, hvis du har problemer med at tygge og / eller sluge, er du i risiko for kvælning eller aspiration, når du spiser eller drikker. En komplet flydende diæt hjælper med at reducere denne risiko.

Fjernelse af madrester - og derfor madpartikler - hjælper også med at reducere komplikationer, hvis du har haft tandkirurgi eller en kæbeskade.

Desuden anbefales en flydende diæt til patienter med åbne sår i munden. Dette gør det muligt for munden at heles og forhindre, at madstykker sidder fast i hullerne og forårsager en infektion.

Hvis dit fordøjelsessystem er langsomt eller beskadiget af sygdom eller kirurgi, vil det at hjælpe med at håndtere smerter og forhindre komplikationer såsom blokering i tarmene (tarmobstruktion), hvis du følger en flydende diæt, mens du kommer dig.

Når du forbereder dig på en test- eller billeddannelsesprocedure, skal du muligvis spise en flydende diæt en dag eller to, før du kigger ind i din mave og tarm. Dette vil hjælpe med at sikre, at der ikke efterlades nogen ufordøjet mad i mave-tarmkanalen, der vil forstyrre resultaterne.

En flydende diæt er også nødvendig for at forberede andre medicinske procedurer. For eksempel er det normalt kun nødvendigt at drikke klare væsker før operationen for at reducere risikoen for aspiration.

Hvordan virker det

En fuldstændig flydende diæt giver dig mulighed for at drikke både klare væsker og tykkere væsker som mælk, frugtsaft og smoothies.

Din læge kan tillade dig at spise andre fødevarer, såsom spændt puré eller yoghurt. Hvis du har en medicinsk tilstand, der er påvirket af hvad du spiser og drikker, vil der være yderligere diætbegrænsninger.

Disse muligheder er de eneste, der har en helt flydende diæt. En sådan plan vil gøre det vanskeligt at få nok næringsstoffer og kalorier hver dag.

Du bliver ikke kun nødt til at overholde diætmad og drikkevarer, men også nøje følge instruktionerne fra din læge for at sikre god ernæring. En registreret diætist vil også være en nyttig ressource.

Varighed

En flydende diæt gives normalt i blot et par dage, før den vender tilbage til en normal diæt. Det er sjældent nødvendigt at observere det i mere end to uger. Undtagelserne er mennesker, der forbereder sig på bariatrisk kirurgi, kommer sig efter en knækket kæbe, eller som bruger en diæt til at behandle forværringer af visse sygdomme.

På grund af dets restriktive karakter skal din læge overvåge dig nøje, hvis du har en diæt, der er flydende i mere end et par dage.

Hvad er tilladt at spise

Du har et valg af drinks på en flydende diæt. Med de rigtige værktøjer laver du også mange faste fødevarer i kosten. Smeltning, udtynding, anstrengelse eller moset frugt, grøntsager, ost og endda kød kan hjælpe dig med at forblive fuld og fuld.

Kompatible produkter

 • Frugt- og grøntsagssaft (ingen papirmasse);
 • Bouillon;
 • Læskedrikke;
 • Sportsdrikke, elektrolyt-erstatningsdrikke;
 • Kaffe te;
 • Mælk eller mælkeerstatninger (soja, mandel);
 • Milkshakes, malt, smoothies;
 • Klar eller cremet suppe (tyndt, spændt, uden faste stoffer);
 • Honning, sirup, sukker;
 • Gelatine, budding, vanillecreme;
 • Is, frossen yoghurt, sorbet (ingen nødder, slik, hårde fyld / belægninger);
 • Yoghurt (almindelig eller græsk; ingen mysli, frø, frugtstykker);
 • Forarbejdet ost;
 • Proteinpulver, mælkepulver, andre tilsætningsstoffer til fødevarer.

Uforenelige produkter

 • Kød (hvis ikke gnides, hakket eller drænet)
 • Tofu, køderstatninger;
 • Nødder og frø;
 • Rå frugter og grøntsager;
 • Hård ost;
 • Blød mad eller kartoffelmos (såsom kartofler)
 • Supper eller gryderetter med nudler, kød eller grøntsager;
 • Brød;
 • Durum hvede pasta eller ris;
 • Korn, mysli, havre;
 • Æblesau;
 • Kartoffelchips, kiks, kringler, popcorn;
 • Muffins, kager, småkager, bagværk;
 • Hårde slik eller gummier
 • Enhver anden fast føde uden særlig tilladelse fra en læge.

Saft:

Frugt- og grøntsagssaft er tilladt på en helt flydende diæt, så længe de er blevet anstrengt for at fjerne partikler (såsom papirmasse). Det kan være nødvendigt at du undgår fiberrige juice som sviskesaft helt. Når du laver din egen med en højhastigheds blender eller juicer, kan du kontrollere konsistensen. Sil derefter saften gennem en fin si for at fjerne faste rester.

Grøntsager:

Kartoffelmos og andre typer grøntsagspuré frarådes generelt, men tillades, hvis de er fortyndet nok. Puree kan blandes med smør, sovs eller saucer, krydres efter smag og fortyndes med vand eller bouillon. I konsistens skal en sådan puré være som en smoothie.

Korn:

Kogte korn fortyndes med vand eller mælk og filtreres derefter. Farina og risgryn er også lette at gøre mindre tyktflydende. Hvis du prøver at tilføje næringsstoffer, skal du koge korn med sødmælk eller fløde i stedet for vand eller skummetmælk.

Mælk:

Mælkesubstitutter eller lactosefri er godkendt. Sip din yndlingsdrink med et glas, eller føj den til smoothies for ekstra ernæring. Pulvermælk er en alsidig mulighed, der tilsættes korn, supper og æg. Du øger niveauet af protein i almindelig mælk ved at blande det med skummetmælkspulver, inden du bruger det til at tilberede flydende måltider.

Yoghurt og hytteost:

Almindelig yoghurt fungerer godt som base for søde, flydende retter, mens græsk yoghurt er en god base for salte opskrifter. Ostemasse er let at blande med flydende mad, og det meste af revet ost smelter let med lidt varme.

Smør:

Selvom du er begrænset til en helt flydende diæt, skal du bruge olie så ofte som muligt for at tilføje kalorier og fedt til din mad.

Protein:

Kød er tilladt, hvis det matcher konsistensen af babymad. Kombiner kødet med kartoffelflagene og mælken før eller efter tilberedningen for at give det konsistensen af en flydende diæt.

Jordnøddesmør :

Nøddesmør er en god kilde til sunde fedtstoffer og proteiner, der er lette at tilføje til smoothies og shakes.

Æg:

Æg, æggehvider eller ægerstatninger koges blødt og blandes med flydende mad.

Dessert:

Is, frossen yoghurt og is, der smelter ved stuetemperatur, er tilladt til en flydende diæt, så længe de ikke indeholder nødder, slik eller andre hårde klumper. Puddinger og vanillecreme skal fortyndes til en flydende konsistens. Hvis du har brug for at tilføje kalorier, kan du prøve at tilføje frugt omhyggeligt hakket med flødeskum til is, budding, malt eller milkshakes.

Drikkevarer:

Enhver klar bouillon, uløselig juice eller andre drikkevarer er tilladt for en fuld flydende diæt. Du kan bruge mælk eller mælkepulver til at tilføje kalorier til din kaffe eller te. Andre varme drikke såsom cider, te og mælkebaseret espresso er godkendt, så længe de ikke indeholder partikler såsom chokoladeflager eller små krydderier.

For at sikre korrekt ernæring og hydrering skal du prøve at drikke mindst 1, 8 liter væske ved udgangen af hver dag.

Anbefalet tid

Et af problemerne med en flydende diæt er at vide, om du har spist nok hele dagen.

Men hvis du har visse fordøjelsesforstyrrelser eller er ved at komme sig efter sygdom eller operation, vil du ofte føle dig fuld hurtigt. Ubehaget vil komme, før du har nok kalorier til at spise godt.

Begynd at drikke så meget som muligt hvert 15. minut. Prøv at tage slurke fra et lille glas i stedet for at prøve at drikke mere på én gang. Det kan være nødvendigt at planlægge måltider mindst seks til otte gange om dagen.

Tips til madlavning

Den nemmeste måde at fortynde bløde fødevarer på for at gøre dem egnede til en komplet flydende diæt er at tilføje vand. Hvis maden ikke bliver flydende ved stuetemperatur eller kropstemperatur, skal du anvende lidt ekstra varme.

Mejeriprodukter såsom revet ost kan smeltes i mikrobølgeovnen og tilsættes supper eller puréer. Chokoladen smeltes også i en gryde på komfuret.

Køkkenudstyr som en fødevareprocessor vil være til stor hjælp, når du tilbereder flydende måltider derhjemme. Blanderen er især nyttig, når du moser frugt og grøntsager, eller når du bruger den i lav hastighed til at pulsere hårdere fødevarer som havregryn til en sikker konsistens.

Pasta, ris og kartofler skal koges, indtil de er meget bløde og derefter fortyndes med vand, olie eller sovs. Du kan også bruge varmt vand eller mælk til at blødgøre kiksene, som derefter kan tilsættes suppe eller bouillon.

Ændringer

Yderligere begrænsninger gælder, afhængigt af hvorfor du ordineres dietten. Hvis kosten er rettet mod rensning af tarmene før koloskopi, rådes du til at undgå at bruge gelatine eller drikkevarer, der har rød eller lilla farve. Farvestoffer pletter tarmvæv og forveksles ofte med blod i et mikroskop.

Hvis du er fristet til at inkludere andre komplette flydende diætindstillinger, fordi du føler dig for begrænset, skal du tale med din læge, inden du gør det. Selvom du sandsynligvis får ordineret en komplet flydende diæt, er der tidspunkter, hvor anbefalingerne svækkes.

konklusioner

At følge en diæt, der er helt flydende, er en større ændring, der kræver justering, planlægning (både med hensyn til logistik og helbred) og integration i det daglige arbejde, hjem og familieliv.

Generel ernæring og sikkerhed

Flydende kostvaner er normalt lavt i kalorier. Standardmålet er omkring 1200 kalorier om dagen, men nogle gange kan det være mindre end 800. Selvom disse er ernæringsmæssigt afbalancerede, kræves der omhyggelig planlægning. Du føler dig måske ikke sulten på en flydende diæt, men den indeholder normalt ikke nok fiber eller essentielle vitaminer og mineraler.

Et team af sundhedspersonale vil overvåge dig for vægttab og ernæringsmæssige mangler, der sandsynligvis vil opstå med en sådan begrænset diæt. Læger og en diætist kan hjælpe dig med at oprette en diæt med nok kalorier og næringsstoffer til at holde dig sund. De vil også anbefale kosttilskud, som du har brug for.

Fleksibilitet

Selvom der ikke vil være en række diæter, som de fleste er vant til på faste fødevarer, vil du ikke være helt begrænset til en flydende diæt. At spise ude med denne måltidsplan er normalt ligetil, selvom nogle menupunkter skal fjernes (for eksempel at bestille suppe, men ikke spise bit af ingredienser).

Prisen

Du kan muligvis spare lidt tid ved at købe præmoset mad, selvom frisk mad vil være dyr (og i nogle tilfælde svært at finde). Du kan finde det mere økonomisk at male din mad selv derhjemme.

Babymad er en mulighed, men små portioner er ikke tilstrækkelige for en voksen. Brug spændt spædbørns kød, grøntsager og frugt som base for flydende måltider.

Køkkenapparater, der gør mad lettere at forberede sig på en flydende diæt, kan være dyrt. Hvis køkkenudstyret kun er nødvendigt til bunden af en flydende skål, kan du finde mere overkommelige muligheder på Internettet.

Bivirkninger

Hvis du skal holde dig til en helt flydende diæt i mere end et par dage, vil du være forstoppet på grund af mangel på fiber. Din læge vil anbefale at tilføje et over-the-counter fiberpulver, såsom metamucil, til din flydende mad.

Det er heller ikke ualmindeligt at have hyppige løse afføring med en helt flydende diæt, da der ikke er nogen fast mad. Når du begynder at gå tilbage til en fast diæt, skal din tarm ændre sig i overensstemmelse hermed.

Lavt kalorieindhold og mangel på essentielle vitaminer og mineraler forårsager træthed, irritabilitet, depression eller generel utilpashed.